Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Havlíček, Jaroslav - Neviditelný

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Neviditelný

Jaroslav Havlíček
Román Neviditelný se soustřeďuje na příběh plebejského inženýra Petra Švajcara, který pocházel z velmi chudé rodinky z venkova. Byl statné postavy. Měl šedé jasné oči a blonďaté vlasy. Byl velice chytrý a jednoho dne potká člověka, který mu zaplatí všechny studia.
Dosáhne nejvyššího vzdělání a zamiluje se do šéfovy dcery Soni Hajnové, která byla menší drobné postavy, měla šedomodré oči a na tvářích husté pihy. Vlasy měla tmavé, skoro černé.
Petr se s ní setkává na jednom večírku za pomoci přítele Donáta a Tiny. Zjišťuje, že je to dobrá partie, a tak si Soňu vezme a získává místo v tchánově továrně. Teprve po sňatku zjistí, že v domě Soni žije pomatený strýc Cyril, který se považoval za neviditelného a terorizuje tím celou rodinu . Posléze jeho převtělení do duše Soni.
Soňa duševně onemocní a stává se bláznivou a začíná trpět tou nemocí sama. Odmítá Petra, který se postupně zamilovává do služebné Katy, která je zároveň Soni přítelkyně.
Soňa otěhotní, ale v této době je již duševně nemocná. Cyril už je v blázinci, ale ona ho v domě stále vidí, dokonce s ním i rozmlouvá. Vsugeruje si, že dítě čeká s Cyrilem a dítě odmítá. Jednou přistihne v kuchyni Petra s Katy. Zamyká se v pokoji, začíná rodit a porodí syna Petra.
Ona je, ale velmi nemocná, stále rozmlouvá s Cyrilem, podává mu i dítě, které padá na zem, protože tam samozřejmě Cyril není. Všichni v domě hlídají ji i dítě.
Petr začíná vymýšlet, jak se ji zbavit, protože je to jediný únik. Povede se mu to a ona spáchá sebevraždu. O dítě se stará Petr společně s Katy. Brzy na to umírá i teta, která v domě žila a podporovala Soňu a její otec utrpí mozkovou příhodu a o továrnu se stará Petr, který ji připravuje pro svého syna. Jenže dítě onemocní nejdříve rýmou, ale později to vyvrcholí v zánět mozkových blan. Ditě se stává trvale postiženým.
Kniha končí zamyšlením Petra, že nemá nikomu komu by předal továrnu, která pro něj tolik znamenala.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT